Prvé zmienky o kaviári sa objavili v diele Gargantua a Pantagurel francúzskeho spisovateľa Francoisa Rabelais v roku 1553. V 16. storočí popularita konzumovania kaviáru narástla raketovou rýchlosťou, najmä v oblastiach okolo Kaspického a Čierneho mora. V roku 1675 ruský cár Alexis vytvoril imperiálny monopol na predaj kaviáru a delikátna surovina si našla cestu na ruský dvor. Kaviár sa stal oceňovanou delikatesou cárov, a tým si získal reputáciu cennej a luxusnej potraviny.

Priemyselná revolúcia v 19. storočí priniesla čerstvý kaviár na európske stoly šľachty. Trend konzumovania kaviáru sa udomácnil vo Francúzsku, v krajine, ktorá už v tom čase niesla prívlastok krajiny gurmánov. Práve v tomto období sa stal kaviár vysoko cenenou delikatesou a stelesnením absolútneho luxusu. Často označovaný za „čierne zlato“, je kaviár gurmánskou surovinou s vysokým podielom minerálnej výživy a omladzujúcich látok. Obsahuje až 47 rôznych vitamínov a minerálov, vďaka čomu poskytuje pleti bohatý výživný kokteil.

Čo je to vlastne kaviár?

Sú to ikry jesetera plné blahodarnej výživy, ktorá výrazne spomalí starnutie. Tajomstvom výživnej sily kaviáru je kombinácia morských fosfolipidov a fosfoproteínov, ktoré patria k základným stavebným prvkom buniek. Ide o dokonalú zmes minerálov (vápnika, horčíka, a iných), aminokyselín, mastných kyselín (Omega 3, DHA), potrebných pre formovanie bunkovej membrány. Kaviár obsahuje tiež vitamíny (A, E, C, D a B komplex) potrebné pre bunkový metabolizmus a stopové prvky (zinok). Stručne zhrnuté, kaviár poskytuje pleti vyváženú zmes všetkých výživných látok, ktoré bunky potrebujú. Tieto látky sú nevyhnutné na zachovanie bunkovej rovnováhy pleti, ako aj na obnovu poškodených membrán. Preto je kaviár schopný pleť do hĺbky vyživovať a hydratovať, stimulovať tvorbu kolagénu a regenerovať bunkové štruktúry, výsledkom čoho je spevnená pleť s krajším objemom. Dodať treba, že extrakt z ikier jesetera – kaviár –  tvorí približne 10 až 15 % celkovej váhy ikier, pritom chov jesetera za účelom odobratia ikier vyžaduje množstvo trpezlivosti. Trvá približne tri roky, kým možno určiť, či je jeseter samec alebo samica, pretože ikry tvoria len samice. Získanie kaviáru v požadovanej kvalite trvá sedem až dvadsať rokov.

Len z jesetera

Nadmerný rybolov a znečistenie majú neblahý vplyv na zásoby kaviáru, 90 % zdrojov poskytuje Kaspické more. No, neregulovaný lov jesetera v tomto mori ohrozuje druh. Preto v snahe chrániť prírodné zdroje a zásoby jesetera vznikli vo Francúzsku chovné farmy. Spoločnosť MATIS venuje veľkú pozornosť ochrane tohto vodného živočícha aj preto sa v svojich produktoch rozhodla využívať ekologický kaviár z fariem, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a spĺňa najprísnejšie štandardy v oblasti kvality a čistoty. Je to kaviár z druhu sibírskeho jesetera, spracováva sa ručne v sterilných podmienkach a zrelosť ikier sa pravidelne kontroluje ultrazvukom a biopsiou. Tento kavár je zvlášť bohatý na potrebnú výživu, najmä na proteíny a aminokyseliny (arginín, histidín, isoleucín, metionín, a ďalšie), ako aj na regeneračný a antioxidačný vitamín C, ktorý je dôležitý pre syntézu kolagénu.

Všetko v jednom

Keď sa jedná o krásu, narážame na neuveriteľné množstvo informácií, čo je pre našu pleť najlepšie. Pre  pleť chceme všetko: efektívnosť aj rešpektovanie jej potrieb. Prírodné zložky aj pokrokové technológie. Eleganciu aj najnovšie zistenia. Nechceme robiť kompromisy, ani sa rozhodovať medzi profesionálnou značkou s osvedčeným know-how a inovačnou značkou ponúkajúcou prípravky šetrné k životnému prostrediu.

Ale je si čo vybrať. Kaviárová línia Matis ponúka výnimočné produkty, zmyselné zloženia, delikátne textúry, 360-stupňový cielený omladzujúci účinok, čistý dizajn a prvotriedne materiály spája s cieľom poskytnúť ženám perfektný zážitok a okúsiť luxusný francúzsky štýl.

Variácie kaviáru

Nová línia sa skladá zo šiestich produktov, ktoré vytvárajú jednoduchý a prepracovaný rituál starostlivosti. Prípravky predstavujú 360-stupňové omladzujúce riešenia a všetky sa opierajú o rovnakú vzácnu aktívnu zložku: francúzsky kaviár. Srdcom línie je nový omladzujúci koncentrát THE SERUM, vzácny elixír s obsahom kaviáru, cenných olejov, ako aj výživných minerálov, protivráskových a spevňujúcich aktívnych látok.

Pre lepšiu účinnosť sa THE SERUM môže kombinovať podľa potrieb a preferencií ženy s THE CREAM, komplexne omladzujúcim denným krémom s kaviárom a morským kolagénom; THE NIGHT, nočným regeneračným krémom s kaviárom a morským kolagénom;  THE EYES, čiernym očným gélom s kaviárom, ktorý sa pri kontakte s pleťou premieňa na transparentný a skrášľuje očné kontúry; THE MILK, zmyselným odličovacím mliekom s kaviárom a damaskou ružou a THE ESSENCE, ošetrujúcim tonikom s kaviárom a morským kolagénom, ktoré pleť pripravuje na ďalšie produkty.

H&B