Oľga Valentová, foto: Peter Kandra a Peter Tiliščák

To ako vyzeráte a ako sa momentálne cítite, je výsledok vašich minulých rozhodnutí – touto vetou sa začína kniha Antónie Mačingovej, ktorá sa roky venuje vzdelávaniu dospelých.

 

Diár osobnej premeny je zavŕšením jej dlhoročnej snahy ukázať, že zmenou zaužívaných princípov v stravovaní s lokálnymi surovinami a potravinami bohatými na živiny môžeme zlepšiť zdravie, získať späť kondíciu a krásu, znížiť hmotnosť, predísť zápalovým ochoreniam, zmenšiť riziko chronických chorôb a čo je dnes zvlášť dôležité – navyše aj posilniť imunitný systém.

 

Antónia Mačingová sa venuje celoživotným zmenám stravovacích návykov viac ako dvadsaťpäť rokov. Ľudia majú po vyskúšaní jej stravy dobré výsledky. Po krátkom čase sa zmena jedálnička prejaví aj na zmene tela, postavy a postupne aj na zmene myslenia. Zdravie radi a často deklarujeme ako našu najvyššiu hodnotu, ale napriek tomu robíme veci, ktoré mu evidentne neprospievajú. Preto sa pýtame autorky, vy nemáte rada diéty, prečo?

Moje stravovanie nie je diéta, je to zdravie, energia a vitalita. Diéta je slovo, ktoré bráni ľuďom, aby sa dostali do stavu trvalej spokojnosti so svojím zdravím a výzorom. Krátkodobá zmena stravovacích návykov z dôvodu šetrenia určitého orgánu v tele (žalúdok, žlčník a pod.) nie je trvalým riešením. S návratom k starým zvykom sa totiž vrátia aj vaše problémy. Dokonca vám rôzne nesprávne diéty môžu výrazne poškodiť zdravie a tým ešte viac prehĺbiť predošlé starosti. Harmonické stravovanie vám naopak prinesie vďaka špeciálnym kombináciám potravín do tela poriadok. Ak pochopíte tieto princípy a budete sa nimi riadiť, dosiahnete celkovú premenu doterajšieho životného štýlu, ktorý vám zabezpečí vitalitu a zdravie.

Prečo ste kedysi zmenili stravovacie návyky? Mnohí ľudia to nedokážu, napriek tomu, že vedia, že sa stravujú nezdravo a majú preto viaceré choroby. Prečo ste to skúsili vy?

Pretože som sa nechcela stále zaoberať „kilami“ diagnózami, ktoré sa u nás dedili z generácie na generáciu. Hodila som pomyselnú spiatočku, keď som mala tridsaťtri rokov a to „vďaka“ zlyhaniu lymfatického systému. Ľudia si liečia choroby, mňa choroba vyliečila…

Prečo by mal človek meniť návyky? Ľudia sa bránia, nechce sa im, je to ťažké. Zvyk je železná košeľa. Ak je človek zvyknutý sedieť doma a potom v práci, zdá sa mu to normálne.  

Ak niekto nie je spokojný s kvalitou svojho života a zdravia, mal by popremýšľať, aké rozhodnutia ho priviedli tam, kde sa momentálne nachádza. Poznáte to: „V určitom veku je pre šťastný a pohodový život dobré trávenie dôležitejšie ako geniálny mozog“ (smiech). Radi sa vraciame k starým návykom, to je povestný „jojo efekt“. Ja učím ľudí dosiahnuť kulminačný bod, po ktorom sa už nevrátia k pôvodným stravovacím návykom. Ak zdravé stravovanie prijmeme ako dlhodobú záležitosť, výsledky nás príjemne prekvapia.

Hovoríte, že strava je nástroj ako niečo v našom živote zmeniť, že to nie je len o jedle. Hovoríte, že zmenou jedného dôležitého princípu sa dostaneme na cestu, na ktorej môžeme zmeniť aj iné veci, s ktorými si akože nevieme rady. Ako je to možné?

Poriadok na tanieri postupne prinesie poriadok v hlave a v tele. Poriadok v hlave následne prinesie aj poriadok v živote. Vyselektujeme nezdravé jedlá, vyselektujeme „nezdravé partnerstvá“ a ostane nám priestor na radosť a šťastný život.

 

RECEPT: Videli ste ten kreslený film Ratatouille? Tak sa volá aj jedno úžasné francúzske jedlo, ktoré si dokážete pripraviť aj vy. Na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak podusíme na posolenom oleji. Pridáme nakrájané papriky, tymian, rozmarín a dusíme. Zmes rozmixujeme a nalejeme do misy, v ktorej budeme jedlo piecť. Paradajky, cukety a baklažán nakrájame na tenké krúžky. Striedavo ich vedľa seba ukladáme na rozmixovanú hmotu, aby vyzerali vedľa seba pekne. Pridáme štipku soli, korenie a jemne posypeme tymianom a rozmarínom. Dáme si pár hltov vínka a so zvyškom pokrstíme našu prvotinu. Prikryjeme alobalom a dusíme v predhriatej rúre pri 180 °C asi pol hodinu.

Majte pri každom varení pre vás aj rodinu na mysli, že ste to práve vy, kto je zodpovedný za to, čo jete a ako sa cítite a toto posolstvo odovzdáte ďalšej generácii, deťom a vnukom. Myslite na to po celý čas zdravého dobrodružstva.

H&B