Prepálený olej jednoznačne nepatrí do výlevky ani do bežného komunálneho odpadu. Už  deci oleja znečistí tisíce litrov vody a zanesie kanalizačný systém.

Preto je vhodné ho odovzdať na zbernom mieste rovnako ako ďalšie, pre životné prostredie nebezpečné odpady. A separovať olej je jednoduché. Ako na to?

  • Z vychladnutého oleja vyberte veľké zvyšky jedál, ako sú kosti a kože. Drobné nečistoty, ako napr. strúhanka po vyprážaní, nie sú problém.
  • Môžete zbierať spolu všetky druhy použitých rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Výpek a šťava z mäsa tiež nie sú prekážkou. Pridať môžete aj olejový nálev z niektorých potravín, napr. sušených paradajok, konzervovaných rýb, či syrov.
  • Určite tam však nevlievajte vodu, víno, kečup z jedla, a saponát.
  • Vychladnutý, čiastočne vyčistený olej z panvice alebo fritézy zlejte ideálne do čistej, suchej, uzatvárateľnej plastovej nádoby.
  • Veľkosť plastovej nádoby si vyberte podľa toho, ako často a koľko oleja používate na prípravu jedál.
  • Vhodné sú fľaše, v ktorých bol olej kúpený, alebo podobnej veľkosti.
  • Nie je dobré dávať malé množstvo do veľkej fľaše, lebo obal potom zaberá veľa priestoru pri zbere a preprave a zároveň prichádza pre veľké množstvo prítomného vzduchu k rýchlejšej biodegradácii oleja.

Keď po sviatkoch pôjdete na ďalší nákup potravín, takto vyzbieraný olej môžete hneď vložiť do zbernej nádoby. Prispejete tak k ochrane životného prostredia a navyše ešte poslúži na dobré účely. Z jedného kilogramu použitého kuchynského oleja možno vyrobiť približne 0,95 kilogramu bionafty, označovanej ako MERO, a z kuchynského odpadu, ktorý zostane po filtrácii oleja u spracovateľa, sa zase v bioplynových staniciach vyrobí bioplyn, z ktorého vzniká elektrická energia a teplo. Takýmto spôsobom sa z  oleja, ktorý by v lepšom prípade skončil v zmesovom odpade, v horšom v našich vodách, vytvorí surovina, ktorá nájde  využitie v doprave, logistike, energetike, ale aj v našich domácnostiach.

Najnovšie môžete olej odovzdať do zberných nádob aj pri nákupoch v Kauflande.

H&B