Tak ako k letu patria zeleninové šaláty, zimu si len ťažko vieme predstaviť bez polievok. V  mesiacoch, keď teplota vonku klesá niekoľko stupňov pod nulu, potrebuje telo nutne zahriať. Ak ste ho polievkami v uplynulých týždňoch zohrievali, urobili ste len dobre.

Polievky sú totiž dokonalý pokrm – a nielen chladných dní. Ak treba, rýchlo zohrejú, no predovšetkým sú bohatý zdroj tekutín či množstva výživných látok, ktoré telo potrebuje.

To, aké sú polievky zdravé a v čom spočívajú ich blahodarné účinky, vedeli už naše babičky. Nie nadarmo sa vraví: „Polievka je základ.“. V minulosti nosievali ženám v šestonedelí silný slepačí vývar, aby opäť nabrali silu po pôrode. Dlho varené mäsové vývary sa podávali aj deťom pri rôznych ochoreniach. Tento zvyk dokonca pretrval dodnes. Aj pri chrípke a nachladnutí horúca polievka zahreje, uvoľní hlieny, dodá telu potrebné tekutiny a výživné látky a zároveň ho neunaví zdĺhavým trávením. Polievka je v tomto smere jednoducho zázračná.

page36image1797120

 

V každom ročnom období by sme organizmus mali chrániť pred prechladnutím. Uprednostňovať by sme preto mali jedlá, ktoré sú tepelné upravené. Surová strava, predovšetkým ovocie a zelenina, je síce na vitamíny a minerály bohatšia, avšak telo sa po ich skonzumovaní prirodzene schladí. Následne sa teda musí opäť ohrievať, čo je zbytočná záťaž pre obličky. Práve polievka je vďaka svojmu zloženiu a teplote  ideálny spôsob, ako sa zahriať zvnútra. Prospešné sú obzvlášť polievky pripravované z potravín, ktoré prirodzene prehrievajú, ako napríklad tekvica, cibuľa, cesnak, petržlen, hovädzie mäso, či rôzne druhy korenín ako čili alebo zázvor.

Okrem toho, že polievky zasýtia, je ich veľkou výhodou, že nám dodávajú aj tekutiny. Tým pomáhame pitnému režimu – aj počas slnečných dní. Okrem toho má tekutina z polievky aj iné pozitíva – počas varenia sa do nej uvoľňujú vitamíny, minerály, ako aj zdraviu prospešné bioflavonoidy, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Vhodným variantom polievok sú takisto mixované zeleninové polievky, ktoré možno popíjať z hrnčeka počas celého dňa. Na to, aby sa v polievkach zachovalo čo najviac výživných látok z varenej zeleniny, poprípade z mäsa a kostí, je ideálne variť polievku dlhší čas na slabšom ohni.

Slovenskou tradíciou sú husté strukovinové polievky, ktoré sa konzistenciou často podobajú prívarkom, čím nahrádzajú hlavné jedlo. Takétovýdatné polievky si vo veľkom pripravovali naši predkovia, aby im poskytli dostatok energie a sily. Ich receptúry odrážali ťažké pracovné tempo, ktoré museli v tom čase zvládať.Zeleninové polievky sú, naopak, ľahšie stráviteľné a vďaka obsahu vlákniny udržiavajú vhodné mikroprostredie v črevách. Takéto polievky sú vhodné aj pri redukčných diétach. Silné mäsové vývary zas človeka postavia na nohy. Tento typ polievok sa už v minulosti používal ako liek. Vďaka obsahu vápnika, fosforu, horčíka a sodíka posilnia nielen imunitu, ale rozprúdia krvný obeh a nabijú organizmus potrebnou silou.

H&B