Špenát, reďkovky, špargľa a lahôdková cibuľka

Záujem o sezónne ovocie a zeleninu rastie. Čerstvé ovocie a zelenina zaručujú vysoký obsah minerálov a vitamínov. Na poliach sa teraz zbiera napríklad špenát, reďkovky, špargľa a lahôdková cibuľka. Pre niekoho bežné a všedné potraviny. No možno neviete, že v obsahu prospešných látok pre telo hravo predbehnú aj obľúbené avokádo, ktoré v posledných rokoch prezentujú ako superpotravinu.

Špenát je listová zelenina a má u nás dlhú tradíciu. Väčšina ho vníma ako zásobáreň železa a často si, najmä deti, predstavujú špenát v súvislosti s postavou Pepka námorníka. Ide o čiastočný mýtus, pretože neobsahuje toľko železa, ako sa tradovalo. Nájdeme  v ňom však množstvo prospešných látok. Má vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha pri problémoch s anémiou, vysokým krvným tlakom alebo zápchou. Bohato zastúpený je vitamín E, ktorý chráni organizmus pred karcinogénnymi chorobami. Pomáha tiež proti únave, a preto sa odporúča do jarných jedál a šalátov. K zvýšeniu imunity prispieva vďaka vitamínu C, ktorý má dôležitú funkciu pri stavbe a správnom fungovaní kostí. Špenát sa odporúča aj v boji s vysokým cholesterolom.

Špenát

Ide doslova o vitamínovú bombu, ktorá je nielen zdravá, ale tiež výborne chutí. Už v sto gramoch čerstvého špenátu nájdeme tretinu dennej dávky vitamínu B19. Jeho energetické hodnoty ocenia predovšetkým ženy. Už zmienených sto gramov obsahuje necelých 20 kcal, a preto je vhodný do akejkoľvek diéty. Jeho konzumácia prospeje postave, ale vďaka zinku zaistí aj lesklé nechty a vlasy. Takže odporúča sa konzumovať napr. zapekané kuracie prsia s fetou a špenátom, špenátové gnocchi alebo špenátovú polievku s parmezánom. Telu dodáte nielen živiny, ale predovšetkým potrebnú energiu. Špenát možno výborne použiť aj ako prílohu. Ak sa pripraví s cesnakom a trochou smotany, výborne doplní chuť každej ryby.

Reďkovky

Podobné zloženie majú reďkovky. Konzumovať ich treba vďaka glukofinolátu. Ten má pozitívne antimikrobiálne účinky a prekázateľne znižuje riziko nádorových ochorení (najmä nádoru pľúc a tráviaceho ústrojenstva). Obsahuje aj vitamín C, B1, B2 a B6. Zároveň sú vhodné pre astmatikov a fajčiarov, nakoľko upokojujú odkašliavanie.

Na trhu nezoženieme iba klasicky guľaté a červené reďkovky. Sú aj biele, žlté, ružové a fialové. A je ešte veľa druhov, ktoré nášmu telu poslúžia rovnako. Energeticky sú na tom reďkovky ešte lepšie ako špenát. Vďaka tomu ich môžeme jesť vo veľkom. Odporúčané dávkovanie sa pohybuje okolo 3 až 4 zväzkov týždenne. Na konzumáciu sú navhodnejšie čerstvé. Možno ich nakrájať na chlieb s maslom alebo si môžeme uvariť napríklad reďkovkový krém.

Jarná cibuľka

Ďalšou sezónnou surovinou je jarná cibuľka. V podstate ide o klasickú cibuľu, ktorá sa nenecháva dozrieť. To vysvetľuje, prečo sa každoročne zbiera už v jarných mesiacoch. Vďaka tomu má jemnú sladkastú chuť a nepôsobí ostro. Pre ľudí, čo majú problém so žalúdkom alebo trávením je ideálny variant a v boji proti nachladnutiu je rovnako účinná ako klasická cibuľa. Keď ju nakrájate, zmiešate s kyslou smotanou a posolíte, máte rovno vynikajúce raňajky, napríklad s tmavých chlebom.

Špargľa

Nemôže chýbať ani špargľa, ktorá si za posledné roky v našich kuchyniach našla svoje miesto. Ešte nedávno patrila predovšetkým do jedálnička vybraných gurmánov alebo ľudí, čo preferovali zdravú stravu. Aktuálne je bežnou surovinou v slovenských domácnostiach. Niet sa čomu diviť, je bohatá na vápnik, železo, horčík, zinok, draslík a tiež na vitamín C, A, E aj B. Výborne sa hodí k jarnej detoxikačnej kúre. Môžeme ju podávať dusenú na masle ako prílohu k mäsu alebo zapekanú spoločne so šunkou a syrom. A ako zistíme, že je špargľa čerstvá? Pri stlačení by sa na konci mala objaviť šťava.

H&B