Potrebujete tip na ľahký moderný drink, ktorý ponúknete kamarátkom na „babinci“? Samozrejme, že máme tip.

 

Absolútne neprekonateľná ikona ľahkých moderných drinkov u nás takmer  rovnako populárna ako Taliansku, kde nápoj vznikol, je Aperol Spritz.  Jeho jedinečná chuť pochádza z tajnej a originálnej receptúry, ktorá si v počas rokov zachovala autentickosť. Ide o dokonale vyváženú kombináciu základných surovín vrátane pomarančov, bylín a koreňov. To všetko spolu povzbudí mysli, vytvorí prijemnú náladu a nezaťaží ani hlavu ani žalúdok.

A príprava vôbec nie je náročná. Pohár naplňte po okraj veľkými kockami ľadu. Na ľad nalejte 6 cl Prosecca a 6 cl Aperolu. Ako posledné pridajte 3 cl perlivej vody. Na premiešanie stačí jedno otočenie dlhou lyžičkou – to preto, aby sa drink krásne spojil a zároveň si uchoval perlivosť. Aperol Spritz by mal mať zjednotenú chuť, žiadne vrstvy. Na záver vložte do drinku plátok čerstvého pomaranča a môžete vychutnávať harmóniu chutí a vôní.

Ale pozor, hoci je postup prípravy Aperolu jednoduchý, stačí pár maličkostí a namiesto lahôdky budete kamarátkam servírovať sklamanie. Čomu by ste sa mali vyhnúť?

1) Ľadu nie je nikdy dosť. Pohár naplňte naozaj až po okraj a používajte veľké kocky, nikdy nie ľadovú triešť. Keď bude ľadu málo, bude sa rýchlo rozpúšťať a zbytočne drink riediť.

2) Na Aperol Spritz sa tradične používa Prosecco, ktoré v drinku perfektne ladí s Aperolom. Nenahradzujte ho inými šumivými vínami a už vôbec nie tichým vínom. Má to jedinú výnimku: na dokonale vyladenú chuť odporúčajú barmani špeciálne šumivé víno Cinzano Pro-Spritz, ktoré bolo vytvorené práve na prípravu perfektného Aperol Spritz-u.

3) Všetko svieže a čerstvé. A tým nemyslíme len pomaranč, ale aj Prosecco a sódu. Perlivosť je v drinku úplne zásadná, nezbavujte sa jej ani prehnaným miešaním drinku. Slamky nechajte v zásuvke, pripravili by ste sa o výnimočnú bylinkovo-pomarančovú vôňu.

A čo pod zub?

Čas na Aperol majú Taliani spojený s tzv. cicchetti. Ide o drobné delikátne pochutiny, ktoré nájdete v každom bare v Benátkach. Kedže nie ste v Benátkach, musíte si vystačiť s domácou ponukou. Možnosti sú nekonečné, nič ale nepokazíte smaženými krúžkami chobotnice, marinovanými sardinkami sarde in saor, kúskami syra a salámy, tradičným pokrmom baccala mantecato, smotanovou solenou treskou, ale aj pečenou sépiou alebo krevetami. Cicchetti skvele dopĺňajú Aperol Spritz a spoločne tvoria rituál, ktorý Benátčania berú veľmi vážne. Skúste to tiež!

H&B