Cisárske žemle nám chutia už vyše tristo rokov. Vedeli ste, že kaiserka pochádza z Rakúska? Jej tvar má pripomínať korunu, vďaka čomu je mimoriadne chrumkavá.
Dnes je kaiserka neoddeliteľnou súčasťou mnohých rodinných výletov a obľúbených jedál, no najväčšiu slávu jej pred vyše päťdesaitimi rokmi zabezpečila filmová spolupráca s vlčiakom. Ak ste zvedaví, aké zaujímavosti sa s týmto chutným pečivom spájajú, čítajte ďalej.
V dobrej spoločnosti
Príbeh tohto pekárenského výrobku sa začal písať v polovici 18. storočia v Rakúsko-Uhorsku. Dôkazom je obraz maliara Martina van Meytensa z roku 1760, na ktorom je vyobrazená hostina vládkyne Márie Terézie. Na nej kaiserka, samozrejme, nemohla chýbať. Samotný názov pochádza z nemeckého slova kaiser, teda cisár.
Pôvodné označenie Kaisersemmel doslova znamená cisárske žemle, keďže ich päťcípej hviezdy verne kopíruje tvar koruny. Nečudo, že zo začiatku patrili predovšetkým na tanier vysokej šľachty. Dnes je kaiserka mimoriadne obľúbená u Slovákov, Čechov a Rakúšanov, no predáva sa tiež v Poľsku, Maďarsku, Chorvátsku, Slovinsku a v Srbsku.
Cisár ju miloval
František Josef I. bol považovaný za jej najväčšieho fanúšika. Láskavý príbeh o tomto panovníkovi pochádza z memoárov jeho posledného komorníka Eugena Ketterla. Jeho úlohou bolo okrem iného zabezpečovať raňajky pre viedenský dvor, vrátane cisára. Jedného dňa sa však skúsenému pekárovi žemľa nepodarila, a to ho stálo stratu zamestnania. František Jozef však bol k podriadeným mimoriadne láskavý, po krátkom čase bol pekár späť a piekol jeho obľúbené kaiserky ďalej.
Filmová hviezda
Obľúbený rakúsky seriál Komisár Rex sa prvýkrát odvysielal pred vyše päťdesiatimi rokmi a veľmi rýchlo si získal srdcia miliónov fanúšikov. Mohol zato najmä hlavný hrdina, ktorým bol štvornohý policajný pes Rex. Popri jeho ľudských hereckých kolegoch hrala najmä zo začiatku významnú úlohu aj obložená salámová žemľa, o ktorej sa v seriáli viedli mnohé dialógy. Stala sa tiež predmetom zábavy, keď ju šikovný psík neustále kradol pánom. Z nakrúcania dokonca unikla historka, že aby ju mohol dokonale chytiť, museli ju rekvizitári zašívať niťou.
U nás sa seriál stretol s takou obrovskou popularitou, že jedna z televízií priniesla v roku 2017 jej slovenskú adaptáciu. Hoci sa dej odohrával v Bratislave, hlavná osnova seriálu sa držala rakúskej predlohy, vrátane večného „kaiserkového“ boja medzi ufrfľaným vedľajším vyšetrovateľom a labužníkom Rexom.
Preslávila hamburger
História hamburgeru údajne siaha až do 13. storočia, keď mongolskí bojovníci nosili mäsovú placku z jahňaciny pod sedlom koňa. Počas dlhých ciest sa mäso pod váhou jazdca naklepalo a tým sa pripravilo na konzumáciu. Recept putoval do Ruska, kde ho doplnili o koreniny a vajce a neskôr sa objavil v nemeckom meste Hamburg. Vďaka nemeckým prisťahovalcom sa plátok zomletého steaku ocitol až v ďalekej Amerike. V krajine neobmedzených možností sa spočiatku predával ako rezeň, no tú pravú slávu získalo mäso v spojení so žemľou. Dodnes je považovaná za skutočný dôvod, prečo si hamburger podmanil svet.
Nepriberá sa z nej
Odopierate si klasickú bielu žemľu v obave o štíhlu líniu? Nerobte to – keď porovnáte biele pečivo s celozrnnou verziou, zistíte, že kalorická hodnota je totožná. Energia cereálnej je 660 Kj pri objeme 60 g, natural má rovnaké číslo. Podobný je aj obsah sacharidov. Jediný rozdiel je nižšie množstvo vlákniny, čo však bez problémov doplníme pridaním zeleniny alebo ovocia. A čo z toho vyplýva? Ak to nepreženiete s množstvom, chutné chrumkavé pečivo vašej štíhlej línii rozhodne neublíži.
Ideálna spoločníčka
Určite nie je náhoda, že kaiserka sa zmestí do ľudskej dlane. Nech ju naplníte čímkoľvek, bude vaším spojencom počas výletov do prírody, školského dňa či dlhých hodín v práci. Ak vás zastihne nečakaná návšteva, môžete sa spoľahnúť, že si pochutí každý. Perfektne sa hodí k mäsu, aj preto sa cisárska žemľa stala neoddeliteľnou súčasťou hot-dogov, hamburgerov i kebabov. Ak ju spojíte s džemom alebo lieskovcovým krémom, ulahodíte najmä maškrtným jazýčkom najmenších. Chuť klasickej bielej kaiserky mimoriadne podčiarkuje kombinácia so syrom a vínom, preto ju nájdete na mnohých degustáciách, grilovačkách a záhradných párty.