Cholesterol je nevyhnutnou súčasťou organizmu, avšak problém nastáva, keď sú jeho hodnoty v krvi vyššie ako by mali byť. Vysoký cholesterol nebolí ale môže spôsobiť nemalé zdravotné komplikácie.

 

Práve kardiovaskulárne ochorenia sú spojené so zvýšenými hladinami celkového cholesterolu. Ak máte nadbytok cholesterolu, tak sa ukladá v stene artérií a spôsobuje arteriosklerózu – ochorenie tepien, pri ktorom sa obmedzuje prietok krvi a teda môže dôjsť k infarktu. V spolupráci s kardiológom a obezitológom MUDr. Ivanom Majerčákom a fyzioterapeutom a trénerom PaedDr. Oliverom Poórom ponúkame tipy ako bojovať s vysokým cholesterolom.

 

  1. Jedzte zdravé tuky – Pri nízkocholesterolovej diéte sa nemusíte obávať živočíšnych tukov ako vajec, nízkotučných neúdených syrov, rybacieho „mastného“ mäsa alebo dokonca bravčovej masti. „Zdravým živočíšnym tukom sa nemusíte vyhýbať, ak je váš obvod pásu menej než polovica vašej výšky. Za zdraviu  prospešné považujeme skôr rastlinné tuky a to za studena lisované oleje, napríklad olivový, ľanový alebo konopný, ktoré používajte ako súčasť jedál, nie do varenia. Naopak, vyhýbajte sa margarínom a konzumáciu repkového a slnečnicového oleja obmedzte na minimum,“ radí kardiológ a obezitológ.
  2. Majte stravovací plán – „Najväčšou chybou je, ak nemáte predstavu, čo budete na druhý deň jesť. Ľahko sa stane, že natiahnete interval medzi jedlami. Nízka hladina krvného cukru (inzulínu) vás nahovorí, aby ste si na obed kúpili dva kakaové croissanty s jogurtovým nápojom (543,6 + 186 = 729,3 Kcal). Ak by ste si predošlý večer pripravili napríklad grilovaný hermelín s batatovou kašou, váš energetický príjem by bol o POLOVICU nižší. Práve tento rozdiel je zodpovedný za tie 4 kg tuku okolo vášho pásu, ktoré ste pribrali v posledných rokoch, radí fyzioterapeut a tréner.
  3. Prísun orechov a strukovín je dôležitý – Denný príjem orechov dokáže zázraky. Konzumujte vlašské orechy, mandle alebo lieskové orechy. „Strukovinové jedlá by ste mali konzumovať raz týždenne a zo strukovín odporúčam výber červenej šošovice, cíceru, bôbu alebo fazule. Z orechov je najzdravšia voľba náš slovenský vlašský orech,“ odporúča MUDr. Majerčák.
  4. Zabudnite na vyprážané jedlá – Namiesto vyprážania voľte iné formy prípravy jedál, grilovanie, dusenie alebo pečenie. Zeleninu konzumujte ideálne v surovom stave.
  5. Znížte prísun cukru – Ak už potrebujete osladiť, existujú aj iné náhrady. „Voľte radšej med, kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Nedajte sa pomýliť „hnedým cukrom“ má rovnako zlý glykemický index ako biely. Nepríjemná pravda je, že k životu biely ani hnedý cukor nepotrebujeme vôbec,“ radí kardiológ a obezitológ.
  6. Soľ nad zlato – V tomto prípade to ale neplatí. Snažte sa obmedziť prísun soli. Aby malo jedlo aj nejakú chuť, soľ je lepšie nahradiť korením alebo bylinkami. Telo sa odvďačí.
  7. Konzumujte ryby a morské plody – Tie sú zdrojom „zdravých tukov“, ktoré sú pre telo veľmi dôležité. Aspoň 2x týždenne si doprajte porciu tuniaka, lososa, makrely alebo inej rybky.
  8. Nefajčite a znížte konzumáciu alkoholu na minimum – Ideálne nepožívajte alkohol vôbec. Tak nikotín ako alkohol sú silné karcinogény a tie spôsobujú rakovinu.
  9. Polotovary sú odteraz tabu – Strava by mala byť pestrá a ideálne nemala pozostávať z polotovarov.
  10. Ovocie a zelenina každodenná súčasť – Ideálna voľba namiesto chipsov k televízii. „Nielen pri hypolipemickej diéte je dôležitá každodenná porcia zeleniny a ovocia. Počas korona krízy ľudia vykúpili vitamín C, ale aj ten funguje v tele oveľa lepšie, ak zjeme denne porciu ovocia alebo zeleniny,“ upozorňuje kardiológ a obezitológ.
  11. Dodržiavajte pitný režim
  12. Raňajkujte a nevynechávajte jedlá počas dňa – Raňajky sú dôležitá súčasť ľudského bytia. Ak neobľubujete raňajky, pripravte si niečo svieže ako napríklad čia pohár s ovocnou dreňou. „Najväčším omylom a chybou je vynechávanie jedál počas dňa z dôvodu ušetrenia kalórií,“ upozorňuje tréner a fyzioterapeut.
  13. Aktívny pohyb je alfou omegou – Ak je pre vás šport veľkou neznámou, začnite prechádzkami, tými môžete dokonca spáliť viac kalórií a dokonca si športový návyk neznechutiť svalovicou. „Výhodou 60 minútovej prechádzky je, že spálite minimálne rovnaké množstvo kalórií ako za hodinu vo fitku. Ďalším, plusom chôdze je, že pri nižšej srdcovej frekvencii spaľujete zásoby podkožného tuku. Pri náročnejších fyzických aktivitách spaľujete viacej glykogénu (krvného cukru), čo sa premietne do výraznejšieho pocitu hladu,“ hovorí Oliver Poór a kardiológ MUDr. Ivan Majerčák dodáva, že ak sa vám zdá hodina veľa, začnite postupne. Aj 30 minút rýchlej chôdze denne pri pulzovej frekvencii, keď ešte vládzete rozprávať, má význam.
  14. Cholesterol pod kontrolou na prírodnej báze – Okrem zmeny životného štýlu je potrebné si udržiavať zdravú hladinu cholesterolu, napríklad prírodným výživovým doplnkom ArmoLIPID PLUS, ktorý obsahuje bioaktívne zložky izolované z rastlín. Berberín prispieva k normálnej hladine cholesterolu. Kyselina listová prispieva k správnej látkovej premene homocysteínu. Podstatnou súčasťou sú aj antioxidanty v podobe najúčinnejšieho prírodného antioxidantu, ktorým je astaxantín a koenzýmu Q10. Jeho nedostatok spôsobuje mitochondriálnu dysfunkciu.
H&B