Jogurt väčšinou konzumujeme každý deň. Neustále počujeme, že nám prospievajú, ale podľa čoho by sme mali vyberať, aby nám ich konzumácia robila naozaj dobre? Čo nesmie obsahovať biely jogurt? Čím bývajú dochucované ovocné varianty? Mali by ste sa báť pektínu?
- Ako sa rodí kvalitný jogurt
Kvalitný jogurt je vyrobený zo šetrne získaného a správne odstredeného mlieka, do ktorého sa pridáva jogurtová kultúra. Zakysaný mliečny výrobok vznikne pôsobením kyseliny mliečnej. Tú vytvárajú ušľachtilé baktérie – jogurtové kultúry z laktózy (mliečneho cukru). Vďaka pôsobeniu kyseliny mliečnej poklesne pH a bielkoviny obsiahnuté v mlieku zmenia svoju štruktúru. Prekysaním jogurtovou kultúrou sa stane z mlieka jogurt.
- Jogurt, jeden z pilierov stravy
Z pohľadu výživy patrí jogurt medzi najvýznamnejšie mliečne výrobky. Vďaka pozitívnym účinkom ich svojho času predávali v lekárni ako liek. Biely jogurt je zdrojom radu telu prospešných živín, vrátane bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov a vápniku. V porovnaní s mliekom obsahuje nižší podiel laktózy a to vďaka pôsobeniu jogurtovej kultúry. Tým sa stáva stráviteľným aj vo vyššom veku. Všetky sú naviac obohatené o špeciálne probiotické baktérie (napríklad Bifidobacterie či Lactobaccilus acidophilus).
- Čo sú to probiotiká?
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré v primeranom množstve priaznivo ovplyvňujú organizmus, prioritne jeho črevnú mikroflóru. Sledujte dôkladne etikety, pretože prospešné probiotiká nie sú vo všetkých jogurtoch.
- Čo nesmie byť v bielom jogurte
Pre výrobu bieleho jogurtu sa môžu používať iba látky mliečneho pôvodu – mlieko a výrobky z neho, mliečna bielkovina, sušené mlieko a pod., smotana, prípadne ich zmesi a mliečna kultúra. Takýto biely jogurt nesmie obsahovať žiadne škroby a iné stabilizátory.
- Čím sa dochucujú ovocné jogurty?
Ak preferujete ovocné jogurty, môžete si kúpiť ovocný jogurt alebo výrobok s príchuťou. Vyberať môžete medzi poctivými jogurtami s ovocím alebo iba s arómou.Rozdiel medzi ovocným jogurtom a jogurtom s príchuťami je v použití ochucujúcej zložky – ovocný jogurt obsahuje skutočné ovocie, jogurt s príchuťou iba arómu. Sledujte preto etikety, na ktorých sa musí uvádzať podiel ovocia (ovocnej zložky) a jej zloženie.
- Pridáva sa do jogurtu cukor?
Cukor sa do jogurtov vôbec pridávať nemusí. Jogurt totiž cukry obsahuje – mliečny cukor (laktóza) a v ovocných jogurtoch je cukor súčasťou ovocnej zložky.
- Čo je to pektín? Nie je škodlivý?
Pektín je prírodná zložka. Prirodzene sa vyskytuje vo všetkých typoch ovocia, kde je hlavnou zložkou vlákniny. Má pozitívne účinky na zdravie. Jeho množstvo sa v jednotlivých druhoch ovocia líši. Čistý pektín bol v poslednom čase „znovuobjavený“ ako najprirodzenejšia látka pri zaváraní. Jeho konzumácia rozhodne neprináša žiadne zdravotné riziká, len benefity.
- Čo je číra tekutina na povrchu jogurtu?
Číra tekutina na povrchu jogurtu je uvoľnená srvátka. Jej mierne uvoľnenie spôsobuje skladovanie výrobku v inej než zvislej polohe.
Tip odborníka:
„Gazdovské jogurty Hollandia sa odlišujú od iných v mnohých ohľadoch. Sú vyrábané unikátnym spôsobom zrenia v obale s použitím kravského mlieka. Do zloženia surového mlieka nezasahujeme – neodoberáme tuk, používame ho tak ako sa nadojilo. Gazdovské ovocné jogurty majú jedinečné zloženie. Obsahujú najvyšší podiel ovocia (na českom trhu) a nepridávame do nich arómy. Pektín tiež do jogurtu nepridávame priamo, je súčasťou ovocných zložiek. Pretože v gazdovských ovocných jogurtoch nepoužívame žiadne arómy, sú plné špeciálne vybratých odrôd zrelého ovocia. Všeobecne platí, že čím je ovocie zrelšie, tým menej pektínu obsahuje. Pri použití ovocného komponentu úplne bez pektínu by sa ovocie po naplnení zmiešalo so zaočkovaným mliekom a jogurt by nedozrel. Taktiež by sme nemohli zaručiť rovnomernosť rozloženia kusového ovocia vo všetkých kelímkoch,“ uvádza Jan Škoda zo spoločnosti Hollandia Karlove Vary.
Zdroj fotografií: Hollandia