Vysoká hladina cholesterolu v krvi, rovnako ako vysoký tlak nebolí, ani vás nijakým spôsobom neobťažuje. Pre zdravie však môže byť obrovské riziko. Už samotný výraz ,,cholesterol“ je v časoch s rozmáhajúcimi sa civilizačnými ochoreniami veľký strašiak. Čomu sa vyhnúť a čo jesť, aby ste si udržali zdravú hladinu cholesterolu?

„Je medicínsky dokázané, že na redukciu hmotnosti nie sú nutné sofistikované fitnescentrá a špeciálne diéty a mučiace prístroje. Stačí si zvoliť zdravé funkčné potraviny a chôdzu,“ radí známy kardiológ a obezitológ, MUDr. Ivan Majerčák.

Základom je strava

Ak chceme mať hladinu cholesterolu pod kontrolou, mali by sme z jedálneho lístka vypustiť mastné a vysmážané jedlá, priemyselne spracované produkty, palmový olej i sladené nápoje. Dôležité sú však potraviny, ktoré nielenže zvyšovanie cholesterolu nepodporujú, ale dokonca jeho hladinu znižujú.

  • Ryby – Odborníci odporúčajú jesť sladkovodné i morské ryby, ktoré dodajú telu zdravé omega-3 mastné kyseliny. Okrem hladiny cholesterolu znižujú tiež hladinu rizikových tukov. To však neplatí pre údené a konzervované ryby.
  • Orechy – Sú cenným spojencom na udržiavanie optimálnej hladiny priaznivého cholesterolu v krvi. Ukrývajú v sebe ideálny pomer esenciálne mastných kyselín omega-3 a omega-6, ktoré sú ľudskému telu najbližšie, čo zabezpečuje správnu funkciu metabolizmu. Pre ich vysokú kalorickú hodnotu  sa však odporúča konzumácia maximálne jednej hrste denne. Najzdravšie sú naše tradičné vlašské orechy.
  • Paradajky – Obsahujú červené farbivo lykopén, ktoré znižuje množstvo „zlého“ LDL cholesterolu, a bráni upchávaniu ciev. Táto cenná látka sa navyše neničí pôsobením tepla, naopak. Tepelnou úpravou rajčín obsah využiteľného lykopénu v pokrmoch stúpa.
  • Strukoviny – Vďaka vysokému podielu vlákniny zasýtia na dlhý čas. Energia sa tak vstrebáva postupne, čo je veľký prínos pre diabetikov aj pre ľudí s nadváhou.
  • Jablká – Jablká sú veľmi bohatým zdrojom rozpustnej vlákniny pektínu, ktorá má celý rad blahodarných účinkov na zdravie. Čistí krv i celý organizmus od škodlivín a toxických látok. Okrem cholesterolu pomôže aj s vysokým cukrom. Dobrým zvykom je zjesť jedno jablko po každom hlavnom jedle.
  • Ovos – Ďalším užitočným spojencom v boji proti vysokému cholesterolu sú ovsené otruby, ktoré dokonale čistia tráviaci trakt a sú účinnou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Pravidelná konzumácia ovsených vločiek znižuje hladinu cholesterolu až o desať percent.
  • Zelený čaj – Konzumácia zeleného čaju výrazne znižuje celkovú hladinu cholesterolu, najmä toho „zlého“. Chráni srdcovo-cievny systém a zvyšuje antioxidačnú aktivitu krvi.
H&B