Tak skúste jogurty bez nej

Máte v rodine niekoho, kto trpí laktózovou intoleranciou, ale zároveň miluje sviežu chuť ovocných jogurtov?

Laktózová intolerancia znamená, že organizmus má zníženú schopnosť tráviť mliečny cukor. Na vine je nedostatok enzýmu nazývaného laktáza, ktorý laktózu štiepi na dva jednoduché cukry. Neznášanlivosť laktózy sa prejavuje nadúvaním, plynatosťou, kŕčmi, hnačkou, zvracaním a pod. Postihuje približne 10 až 20 percent populácie, každého zasiahne v inej miere. To znamená, že niekomu spôsobuje problémy iba mlieko, ostatné mliečne výrobky strávi pomerne dobre. Iný nemôže konzumovať takmer žiadne produkty z mlieka, aby neriskoval vyššie zmienené nepríjemné symptómy.

Pretože by však mali mliečne výrobky, vďaka svojim benefitom, predstavovať jeden z pilierov stravy, rozhodli sa v českej mliekarni Hollandia vyrábať bezlaktózové jogurty. Vďaka tomu si jogurt môžu dopriať aj tí, ktorým sa s laktźou nekamarátia. Jogurty sú  lepšie stráviteľné, obsahujú prospešné BiFi baktérie a nenájdete v nich žiadne umelé arómy, farbivá ani konzervanty a majú lahodnú krémovú konzistenicu. Sú v bielej verzii a v dvoch najobľúbenejších príchutiach – jahoda a čučoriedka.

Ako upravili obsah mliečneho cukru, laktózy?

Pomocou špeciálne vyvinutého enzýmu. Ten počas procesu fermentácie rozloží zle stráviteľnú laktózu na ľahko stráviteľnú glukózu a galaktózu. Chuťovo je to na nerozoznanie od iných jogurtov. Ak by ste vyskúšali dva jogurty, jeden z nich bez laktózy a druhý s ňou, verte, že nedokážete určiť, ktorý je ktorý.

Viac na www.hollandia.sk

H&B