Zvýšená hladina cholesterolu je jedna z chorôb modernej doby a stretávame sa s ňou už pomerne často. Jedná sa o jeden z najrizikovejších faktorov aterosklerózy, alebo aj kôrnatenia tepien a komplikácii z toho vyplývajúcich, ako napríklad neprekrvenie dolných  končatín, cievne mozgové príhody či srdcový infarkt.

„Ateroskleróza koronárnych artérii začína už v mladom veku, čo vyplýva aj z vyšetrení 262 transplantovaných „zdravých“ sŕdc od pacientov, v priemernom veku 33 rokov ± 13 rokov. Vyšetrenia, ktoré sa robili pomocou intravaskulárneho ultrazvuku preukázali prítomnosť aterosklerotických lézii až v prípade 136 pacientov, čo predstavuje viac než 50 percent testovaných.“ Na tento fakt upozorňuje známy kardiológ a obezitológ, MUDr. Ivan Majerčák. Ateroskleróza je spôsobená práve ukladaním cholesterolu a ďalších tukov v tepnách. Tie potom strácajú pružnosť a dochádza k ich zúženiu. Preto je dôležité strážiť si a udržiavať hladinu cholesterolu na zdravej úrovni.

Čoho sa vyvarovať a neprekročiť hranicu zdravotne škodlivého cholesterolu?

  • Vyhýbajte sa civilizačným nástrahám – To platí nielen o alkohole a cigaretách, ale aj o všadeprítomnom strese. Tomu dokážeme čeliť pomocou psychohygieny či upevňovaním duševného zdravia, jednoduchou relaxáciou, či prechádzkou v prírode.
  • Menej živočíšnych tukov – Zabudnite na červené mäso ako bravčové či hovädzie a zvoľte radšej tzv. chudé, ideálne morčacie, kuracie, jahňacie mäso a ryby. Nezabúdajte, že veľké množstvo tukov sa skrýva tiež v údeninách, masle a mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku. Rastlinné oleje prirodzene neobsahujú cholesterol.
  • Sladké – Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a sladkostí môže viesť ku zvyšovaniu zlého cholesterolu ako sprievodného javu pri metabolizme sacharidov. Ak si potrebujete niečo osladiť, existujú rôzne alternatívy. „Voľte radšej med alebo kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Nedajte sa pomýliť „hnedým cukrom“, ktorý má rovnako zlý glykemický index ako biely. Nepríjemnou pravdou je, že my k životu „čistý biely ani hnedý cukor„ nepotrebujeme vôbec,“ radí kardiológ a obezitológ.
  • Vyprážané jedlá – Vyprážané jedlá predstavujú absolútne tabu v jedálničku. Pri vyprážaní totižto dochádza k znehodnocovaniu tukov a tie následne ľahšie zanášajú naše cievy.
  • Pochutiny – Vyhýbajte sa transmastným tukom, napríklad margarín – stužený pokrmový tuk, ktorý obsahuje toxické transmastné kyseliny (nachádza sa napr. v polevách, náplniach v oplátkach, krekroch, i nekvalitných cukrovinkách ako sú čokoládové figúrky. Vystriedajte ich vlašskými orechmi, mandľami alebo lieskovými orechmi, ktorých denný príjem dokáže zázraky.
  • Nápoje – Dodržiavanie pitného režimu je dôležitá súčasť v prípade prevencie proti vysokému cholesterolu. Zvoľte však radšej čistú vodu a obmedzte príjem sladených nápojov a ďalších výrobkov obsahujúcich kukuričný sirup (HFCS), ktorý je v zloženiach často uvádzaný ako glukózofruktózový sirup. Vyvarujte sa zvýšenej spotrebe aj nápojov sladených náhradnými sladidlami.
  • Cholesterol pod kontrolou – Okrem udržiavania si zdravého životného štýlu a vyhýbaniu sa zdraviu škodlivému cholesterolu, sú nápomocné aj prírodné výživové doplnky.
COCCHI