Grilovanie má veľa fanúšikov, no len málokto vie pripraviť pokrmy tak, aby boli zdravé a neškodili organizmu.

Tak, ako sa pečienka počas prípravy nemôže soliť, lebo stvrdne, rovnako si osobitný prístup vyžadujú jedlá z grilu. Grilovanie má svoje zásady, ktoré je dobré dodržiavať. Pokrmy budú nielen chutné, ale aj zdravé.

Chudé mäso a bylinková marináda

Rôzne mäsá obsahujú rozdielne množstvo tuku, ktoré sa uvoľňuje vplyvom tepla. Dôležité je zamedziť jeho stekaniu priamo do ohniska, kde jeho spaľovaním vznikajú nebezpečné karcinogénne látky, pričom uhlie môže vzplanúť a mäso prihorieť. Takto pripravovaný steak nielen stratí chuť, ale vôbec nie je vhodný na konzumáciu. Obmedziť odkvapkávanie prebytočného tuku možno použitím špeciálnych tácok na grilovanie.

Ak hliníkové tácky nechcete používať a uprednostňujete chuť mäsa upečeného priamo nad rozpáleným uhlím, siahnite po chudom mäse. Obsahuje menej tuku ako prerastené, takže znížite riziko vzplanutia. Vedci dokonca zistili, že mäso naložené dostatočne dlhý čas v bylinkovej marináde je zdravšie. Vďaka bylinkám sa pri príprave tvorí menej karcinogénnych látok. Naložené mäso nechajte pre úpravou odkvapkať a položte ho na dokonale rozpálené uhlie. Pred prípravou a počas nej nesoľte.

Voľte plynové či elektrické grily

Mäso pripravené na drevenom uhlí má síce úžasnú chuť, no ak si potrpíte na skutočne zdravé pokrmy, voľte plynové alebo elektrické grily. Elektrické sú bezpečné, jednoduché na obsluhu aj údržbu. Môžete ich používať nielen v exteriéri, ale aj v kuchyni. K dispozícii je variant s klasickým roštom alebo s celokontaktnou plochou z kameňa či teflónu. Kamenná verzia je záruka najzdravšej prípravy jedál. Teflónový povrch sa hodí nielen na prípravu mäsa, ale aj rýb.

Vhodnou alternatívou sú aj plynové grily. Vo veternom počasí sa vďaka nim vyhnete poletujúcemu popolu a nepotrebujete ani prívod elektriny. Zárukou kvality je pevná a stabilná konštrukcia a minimálne dva nezávislé horáky.

Ak sa nechcete vzdať vône rozpáleného uhlia, vyberajte grily so zabudovaným systémom odkvapkávania tuku. Moderné grily na drevené uhlie sú už konštrukčne riešené tak, aby zamedzili stekaniu do ohniska. Vyhnete sa spaľovaniu tuku, jedlo bude chutiť po uhlí, no bude zdravšie.

Pripravila Sabína Nagyová

H&B